Beeldententoonstelling in opbouw

Opbouw Den Haag Sculptuur 2012

Gisteren fietste ik door het centrum naar mijn kantoor. Op de middenberm van het Lange Voorhout stonden grote houten kisten, sommige al deels uitgepakt. De tentoonstelling Den Haag Sculptuur 2012 wordt deze week opgebouwd! Leuk, ik ben benieuwd naar de keuze van kunstenaar of thema en probeer zomers altijd een paar keer de tijd te nemen om over het Lange Voorhout te dwalen. Kijken naar de beelden, maar ook naar de toeschouwers die zich soms in bochten wringen om een mooie foto te maken.

Den Haag Sculptuur wordt georganiseerd sinds 1998 toen het 750-jarig bestaan van Den Haag gevierd werd. Dat wil zeggen dat dit jaar de vijftiende editie is. Voorgaande edities waren soms thematisch (Europa), en zeker de afgelopen jaren aan één of een tweetal kunstenaars gewijd. Hoewel de keuze voor slechts een kunstenaar niet door iedereen gewaardeerd wordt, dat kan ook bijna niet.. vond ik die edities toch wel het sterkst (denk aan Botero of twee jaar geleden nog het werk van Javier Marin).

Dit jaar is de tentoonstelling gekoppeld aan de wereldwijde viering van Nelson Mandela Dag op woensdag 18 juli. Die dag wordt in Den Haag ook het Nelson Mandela-monument van Arie Schippers onthuld. Titel van de tentoonstelling is The Rainbow Nation: hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika. Op het Lange Voorhout, maar ook in Museum Beelden aan Zee zijn Zuid-Afrikaanse werken van de afgelopen zestig jaar te zien. Ik ben erg benieuwd naar deze beelden uit een land met zo’n roerige, recente geschiedenis.

Opbouw Den Haag Sculptuur 2012Opbouw Den Haag Sculptuur

The Rainbow Nation – hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika.
Ruim vijftig sculpturen van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de afgelopen zestig jaar.
Van 29 mei t/m 9 september op het Lange Voorhout en van 8 juni t/m 30 september in Museum Beelden aan Zee.

Maak je deze zomer nog foto’s van de beelden? Plaats ze dan in de Flickr-groep Den Haag Sculptuur / The Hague Sculpture. Inmiddels biedt deze groep een mooi overzicht van beelden van voorgaande edities.

Opbouw Den Haag Sculptuur 2012Opbouw Den Haag Sculptuur 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: