Gewone dingen.

Vorige week. In gesprek met Maurice van Es, student op de kunstacademie tijdens de jaarlijkse eindexamenexpositie. Hij studeerde af bij de afdeling fotografie, op een project waarbij hij op verschillende manieren het gewone dagelijkse, wat we tegenwoordig met de mobiele telefoon natuurlijk veel fotograferen, vastlegde.

Het was een mooi gesprek over fotograferen vroeger en nu, over aandacht vestigen op de gewone dagelijkse handelingen, mensen in je omgeving. Veel van wat je voor lief neemt, wat er wel is, maar waar je makkelijk aan voorbij zou kunnen gaan… kan je met foto’s vastleggen. Bevriezen.

///

Een paar dagen weg, op een mooi plekje in de Brabantse bossen. Veel vogels, vleermuizen, eekhoorns, muisjes die ’s avonds om je heen scharrelen in het donker. En buiten eten. Na het eten een pot koffie gezet. Zelf opgieten, slow. Maar we noemen het gewoon filterkoffie.

20130714-234540.jpg

  1. age r.

    – het leven met foto’s vastleggen, bang het te verliezen, beginnen aan het onmogelijke, een verloren strijd –
    Ik denk nog wel eens aan Jacques Perk – een tachtiger d.w.z. uit 1880 – Hij beschreef hoe het ochtendlicht zijn ontbijttafel steeds wisselend bescheen. Bladzijden en bladzijden tekst. Mission impossible. Vasthouden en missen wat ondertussen passeert.

    • Hoewel onmogelijk werkelijk de tijd te bevriezen…. ga je door het zien van foto’s van gewone dagelijkse dingen, of een beschrijving van Jacques Perk, anders kijken. Of niet anders, maar aandachtiger, bewuster. En in die zin leg je de tijd vast, vertraag je de tijd, beleef je de tijd. En dat is mooi.

  2. Pingback: 7 februari 2014 plog [27] | prikkeldaad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: