Letters (M) en (B) op bladgoud

Danh Vo, Alphabet M

Na een afspraak in Scheveningen besloten om bij Gemeentemuseum langs te gaan. Prettig met Museumkaart. Heb je niet het idee het hele museum rond te moeten, maar voor een prettig, kort bezoek langs te kunnen komen. Deze keer bekijk ik expo Collection Bert Kreuk. Een particuliere verzamelaar van met name conceptuele kunst, jonge kunst. Een van de redenen van het museum om samen te werken met verzamelaars. Zijn verzameling van hedendaagse kunst geeft de bezoeker een beeld van wat er nu speelt op dit gebied.

Kunst kan raken na een eerste aanblik. Schoonheid, lelijkheid, klein en intiem of imposante, monumentale kunstwerken kunnen dat met mij doen. Vormen en beelden raken iets in mijn lijf en hoofd waardoor laatjes met beelden en gedachten opengetrokken worden. Bij conceptuele kunst is het idee erachter belangrijker dan die eerste aanblik, de esthetiek daarvan. Het gaat om het idee. Dus na een eerste blik voeg je een laag toe als je je verdiept in de maker, beweegredenen, achtergrond, het werk en zijn oorsprong onderzoekt. Dat is wat verzamelaar Bert Kreuk doet. Hij leest, besteed uren aan zijn collectie en het verzamelen van kunst, bezoekt kunstenaars in hun atelier.

Het werk op de twee foto’s is van de Vietnamese kunstenaar Danh Vo (Alphabet (M), 2011 en Alphabet (B), 2011). Bootvluchteling en met familie op weg naar het beloofde land Amerika. Opgepikt door een Deens schip dus automatisch terechtgekomen in Denemarken. Het ideaal werd ingeruild voor de realiteit. Danh Vo verzamelt kartonnen dozen uit zijn geboorteland en maakt ze tot heilige voorwerpen door ze, volgens Vietnamese traditie, te beplakken met bladgoud. Werkelijkheid en ideaal. De letters komen uit het Bowditch-alfabet, dat sinds 1802 standaard is in de maritieme wereld, een voorbeeld van een universele code die handel tussen Westen en Azië stroomlijnde en kolonisatie mogelijkheid maakt. Idealisme en werkelijkheid.

De tentoonstelling ‘Grensverleggend, werken uit de Collectie Bert Kreuk‘ in Gemeentemuseum Den Haag is nog te zien tot en met 29 september 2013.

[als informatiebron gebruikte ik Grensverleggend / Transforming the Known, Collection Bert Kreuk – een uitgave van Bert Kreuk en Gemeentemuseum Den Haag]
//

[EXTRA]
Ik vroeg het Gemeentemuseum op Twitter naar de video’s in de tentoonstelling. Daar te zien en volgen zonder geluid, door de ondertiteling te lezen. De fragmenten zijn als geheel online te bekijken, inclusief audio, bij Avro’s Kunstuur.

Danh Vo, Alphabet B

 1. Prachtig…
  Beetje banaal misschien gezien het achterliggende concept, maar zou die B best aan mijn muur willen 🙂

  • sytskeroskam

   De keuze voor de B is wellicht logisch, en het oog van een vormgever herkent een mooi alfabet. Maar de extra informatie geeft het werk naar mijn idee nog meer waarde.

 2. vind de K nog steeds de beste. *haalt neus op*

 3. Het is weer helemaal niks: concept, uitvoering (is zelfs geen bladgoud) en resultaat.
  Hobby met een H.

  • sytskeroskam

   Ik zie dat je deskundig bent op het gebied van vergulden. Waarom denk je dat dit geen bladgoud is? Verder uiteraard ieder zijn mening, maar een hobby zou ik dit niet willen noemen, ken je de kunstenaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: