Bliksem Piebe, of hoe spectaculair skûtsjesilen is

skutsjesilen 2013 Elahuizen Fluessen

Afgelopen vrijdag was ik in Friesland om ’s middags op de dijk bij Elahuizen te kijken naar het skûtsjesilen op de Fluessen. Prachtig weer, eindelijk meer wind dan de dagen daarvoor dus er werd prachtig gezeild, en wij vermaakten ons op de dijk. Nou weet ik wel iets van zeilen, maar niet heel veel van wedstrijdzeilen. Maar vanaf de kant konden wij, met het commentaar over de geluidsboxen en de enthousiaste opmerkingen van onze Friese buurmannen op de dijk, de wedstrijd prima volgen.

Om jullie iets mee te laten beleven van een van de mooiste sporten, het zeilen op 100 jaar oude platbodems, hieronder een paar linkjes. Naar de fotoserie die NRC online plaatste van het zaterdagse zeilen bij Stavoren > foto’s van Catrinus van der Veen.

En het fragment van Omrop Fryslan waar het vandaag om draaide. Bij de wedstrijd op het Heegermeer bij Woudsend dreigde Drachten om te slaan. Omdat zij tegen de voorstag van het skûtsje van Heerenveen vielen, kwam het schip als vanzelf weer overeind. Luister naar het commentaar van de verslaggever en hoor ook de geweldige, Friese uitdrukking ‘Bliksem Piebe!’

Update 30 juli
En met die uitdrukking ‘Bliksem Piebe’ wordt uiteraard een YouTube-filmpje gemaakt
(vond de link op Facebook, bedankt Mic!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: